петък, 14 октомври 2011 г.

Кой казва, че в България няма етническа и религиозна толерантност?

Това е по-стара моя статия. Публикувам я наново, за да припомня на тези които се мъчат да изкарат дивиденти от разгорелите се страсти покрай случая със Цар Киро, че нещата не са такива, каквито искат да изглеждат "политиците ни".

Първоначално бях замислил да направя репортаж за празника на град Поморие! Взех фотоапарата и на 06.05.2009г. – църковният празник Св. Георги Победоносец, излязох и нащраках набързо няколко кадъра. Темата, макар и добра, е и малко клиширана, но за незапознатите с традициите на град Поморие, ще е интересно да разберат, че тук е построен единственият български манастир, разположен на българското черноморие, и навремето в него се е помещавала Митрополията.
В двора на манастира има кладенец – православните го наричат аязмо, който е причина да се построи манастирът, тъй като се смята, че е благословен от Св. Георги. Това е единственият православен манастир, построен от турчин и всяка година в града пристигат хиляди гости и за да запалиш свещ в манастира и пиеш вода от аязмото, трябва да чакаш с часове.

1
2
Истината е, че вниманието ми привлече един друг празник.
3
На 30 километра от Поморие се намира село Гълъбец, което е сравнително голямо и е с население от 2200 души. В селото съжителстват три етнически групи – българи, цигани и турци и съответно две религиозни общности – християни и мюсюлмани. В това село, на същата дата,  се освещаваше новопостроената църква „Св.Георги Победоносец”.
Църквата е построена със средства,  дарени от местен българин – Тодор Николов, който от 40 години живее в Германия.  Този факт ме впечатли, но едно друго нещо ме развълнува много повече.
В селото преобладават мюсюлманите. Кметът на селото – Ахмед Солак, също  изповядва мюсюлманската религия. Избран е като независим с гласовете на българи, роми и турци, въпреки че ДПС през годините имаше много силни позиции в селото.
9
Солак е млад човек, широко скроен, представител на по-младите и по-толерантните мюсюлмани, които напоследък започнаха да се появяват на политическата сцена,  скъсвайки окончателно с политическите и религиозни догми. Този кмет успя да събере за освещаването на църквата и роми, и турци, и българи, за да празнуват заедно. Същевременно успя да доведе на откриването на църквата местния ходжа Рулфи и сливенския Митрополит Йоаники и те заедно откриха новопостроената сграда.
В тон с всичко това, за да почетат чистосърдечно големия празник на селото, дойдоха кметовете на съседните, с преобладаващо турско население села – Габерово, Белодол, Косовец, Страцин – също мюсюлмани. Тези кметове присъстваха и на курбана, който беше раздаден в местността Корията,
4
5
където през цялото време се свири българска народна музика от оркестър „Кафадари” със солист Златина Маркова. 
Прекрасният завършек на празника беше белязан с връчването на грамоти от църковното настоятелство,
6
за принос за изграждането на светия храм на кмета Ахмед Солак, баща му Халил Солак и още няколко мюсюлмани, на които  за съжаление не можах да запиша имената.
Кой казва, че в България няма етническа и религиозна толерантност?!? Тези, които се страхуват от нея? Политиците, когато това им служи за спечелване на политически дивиденти? Тесногръдите, ограничените, злобните хора, които са объркали пътя към Европа и са обърнали поглед към миналото!
Аз познавам един кмет, момче на около 30 години, изповядващ мюсюлманската религия, избран с гласовете на турци, роми и българи, който разби всички тези догми. Някои твърдят, че е ром, други, че е турчин, но аз си мисля, че е голям българин и се гордея, че мога да се нарека негов приятел!


Автор:Николай Григоров /Shljko/



8

Няма коментари:

Публикуване на коментар