неделя, 9 октомври 2011 г.

Допингът: целта оправдава ли средствата?!?

Боже, присъствам на разговор на двама млади Аполони и постепенно челюстта ми увисва, иде ми да се провикна с пълно гърло, като един наш велик български професор: „Гледам и не вярвам на ушите си!”, обаче се снишавам и замълчавам, за да мога да присъствам на диалога до край. Странното за мен е, че младежите определено имат вкус към спорта и очевидно полагат огромни усилия, за да поддържат големи мускули, но целта на всички тези усилия е не да се чувстват добре, а да изглеждат добре. Кухо и неуместно! Отгоре на всичко демонстрираха дълбоки познания в областта на режима на приемане на анаболни стероиди, та чак ми се зачервиха ушите от срам при мисълта колко съм изостанал!
Както вече и друг път съм казвал, почвам да се чувствам стар, защото все по- трудно мога да разгадавам ценностната система на младите и се убеждавам, че поне в този случай прекрасната идея да изпълниш формата със съдържание се изражда в не чак толкова прекрасната  да изпразниш формата от съдържание.
От разговора разбрах, че общо взето заради дебелината на мускулните влакна младежите са готови да се подложат на атака от огромно количество анаболни стероиди, защото това ги доближава до женския идеал за мъжка красота. НАИВНО!!!
Ровя се в учебника по биохимия, защото започвам да се съмнявам, че това което съм учил, не е вярно! Ох, спокойно вярно е, не съм изкуфял все още! Готов съм вече да отговоря на младежите какво е моето мнение за тяхното мнение за “женския идеал за мъжка красота”.
1. Младежът, който употребява анаболни стероиди, по-мъжествен ли е?
В буквалния смисъл – не. Анаболният стероид е синтетичният аналог на мъжкият полов хормон тестостерон , който се отделя от тестисите и влияе върху повишаване на синтеза на белтъчини в клетката, като предизвиква мускулна хипертрофия. Всеки организъм изгражда буферни системи, които регулират отделянето на хормони да не превишава нормално допустимите граници. Приемане на анаболния стероид води до намаляване на собствения синтез на тестостерон, тоест организмът намалява производството му и като резултат тестисите се свиват понякога до големината на фъстъци, а понякога  се свива и пенисът.
2. Младежът, който употребява анаболни стероиди, по-красив ли е?
Твърдо не. Странични прояви при приемането на анаболен стероид е появяването на акнета по цялото тяло, челно оплешивяване, окосмяване на гърба.
3. Младежът, който употребява анаболни стероиди, по-харесван ли е ?
По принцип – не. Тестостеронът прави мъжа по-агресивен и невъздържан. Приемането на голямо количество анаболен стероид кара този, който го приема, да е неспокоен, агресивен и понякога го вкарва и в депресивно състояние –  неща. които биха разбили всяка наченка на нежни взаимоотношения между младежи.
4. Младежът, който употребява анаболни стероиди, по-потентен ли е?
Напротив,  приемането на голямо количество анаболни стероиди води до потискане на потентността, понякога до пълна липса на желание за правене на секс и до невъзможност да се втвърди пенисът. Много често се стига до пълна импотентност.
5.Младежът, който употребява анаболни стероиди, по-здрав ли е?
Категорично – не. При приемане на анаболни стероиди се уврежда сърдечносъдова система, бъбреци, черен дроб. Поради бързата хипертрофия на мускулите, които изпреварват в развитието си костно ставния апарат, вследствие на големите натоварвания, които мускулите могат да поемат, а костите и ставите – не, обикновено се стига до контузии, които понякога водят до инвалидност.
Пичове, като вземате анаболни стероиди, не само че не покривате критериите на младите дами за мъжественост, но бих казал, че не покривате и вашите собствени. Ако продължавате, скоро ще се убедите в това. Най-голямото наказание, което може човек сам да си наложи, е да плаща, за да се разболява, това граничи с мазохизъм.
Момчета, не се превръщайте в лъскави, но празни опаковки!

Автор: Николай Григоров /Shljko/

Няма коментари:

Публикуване на коментар