сряда, 2 ноември 2011 г.

На учителят с любов ли ?!

           
Някога, немного отдавна упражнявах професията учител! Сбъднах детската си мечта, защото по времето когато учех, професията учител беше престижна и добре заплатена. Моите преподаватели бяха уважавани в обществото и почитани от учениците си- пример за подражание, отдадени напълно на професията си, концентрирани, знаещи и можещи. Не им се налагаше да доработват нещо допълнително за да съществуват. Не трепереха пред всеки родител с болни амбиции, който може да им направи живота черен, стига да посегне към портфейла си. Не трепереха и пред всеки ученик с лумпенско поведение, защото в края на краищата беззащитният ще се окаже той. Не бяха безразлични към професията си, защото резултата от техните усилия беше знаещо и можещо поколение с провокиран интерес към учението, стремящо се да обогатява знанията си и да развива уменията си.
Днес е деня на „Народните Будители” светъл празник! Казвам го без сарказъм, защото всеки нормален човек би осъзнал, че Те, са хората които са съхранили българската нация и са я прекарали през огъня на робството за да просъществува и до днес. Обаче, някак си не ми е празнично и весело, не ми е и спокойно на душата! Къде отиде духа на „Народният Будител”?! Беше зазидан в основите на луксозните вили и занитен в рамите на скъпите возила, защото това което можеше да получиш с образование, сега можеш да имаш с парите на татко! Какъв е смисъла да се учи щом така или иначе ученика ще получи диплома и то ако не е заради баща му, ще е заради директора на училището, защото ако ТОЙ негово превъзходителство УЧЕНИКА напусне, държавата ще накаже училището с орязване на 1000-2000 лева от бюджета на училището. Ами то не само да му простиш всичко на този ученик , ами с баница и боза всеки ден да го посрещаш!
Знам ще кажете- има принципи и те трябва да се спазват. Принципи може да има само когато обществото не ги прегазва, защото принципите и етичните норми се създават и защитават от него. Ама ние като българи сме свикнали да обвиняваме за всичко, другият.... този който е най-беззащитен и най-малко виновен за това което става в държавата ни! И кой всъщност наказва родителите затова, че децата им не ходят на училище, не учат, употребяват наркотици, алкохол и бият техни преподаватели?! А, да, учителите са виновни за всичко...!
Тъжно ми е за бившите ми колеги! Превърнаха ги в марионетки и ги принудиха да прегазят принципите си, защото жестоко се борят за да оцелеят. Може би разбрахте, защо изоставих учителската професия- заради по-добро заплащане и за да не гледам беззащитно, мутрите на лумпените и родителите с болни амбиции и дебели портфейли! И най-вече,  за да не ставам пряк  свидетел на унищожаването, на българското училище!

Автор:Николай Григоров /Shljko/

Няма коментари:

Публикуване на коментар