неделя, 13 ноември 2011 г.

Изборът-не способностите ни правят това, което сме!


    Сигурно по заглавието, ще се подлъжете, че пак ще ви говоря, за президентските избори! Няма....., омръзна ми, стига толкова анализи, май на всички ни дойдоха в повече, чак ми се повдига! Става реч за това, което прави човек през целият си живот, за да му предаде смисъл, тъй като алтернативи винаги има много, но почти винаги  изборът е само един и понякога той е в основата на съзиданието, но и на падението му, зависи какво ще произтече от него.
Поне три пъти в живота си съм се изправял пред такива инфарктни ситуации в които е трябвало да взема решения и те изцяло са повлияли на бъдещето ми развитие, и на положението ми в обществото. Проблема е, че не винаги от интелекта ти зависи, какъв избор ще направиш, а в повечето случаи от потребностите, който често изместват стратегическите ти приоритети.
През живота ми са минавали много хора ( а пък и професията ми е такава ), които са оставяли някакъв отпечатък, като спомен, за нещо лошо. Знам как съдбата на много от тях се е променила, защото изборът им е бил неправилен и дето се вика мога цял реферат да напиша по темата. За съжаление ние българите обичаме да лепим етикети, като например „престъпник” или „глупак” и го правим, ей така без да се интересуваме, какви са били мотивите на този който е постъпил грешно или пък се е изложил, защото колкото и да се представяме за либерални, ние всъщност сме консервирани по рождение. Е поне хората от моето поколение. Няколко пъти съм се поставял на мястото на някой от тях и да ви кажа  честно колебаел съм се  какъв би, бил моят избор, ако имах тяхното битие, защото както е казал другарят Карл Маркс, то определя съзнанието.
Едно от предимствата, което дава моята професия е, че мога добре да изследвам човешката душевност и често без да искам, започвам да правя анализи. Може да се каже дори, че това си е професионално изкривяване. Поради това от известно време насам спрях да съдя хората и да им лепя етикети, защото каквото и да са направели обикновено са го сторели, защото са нямали или са направели погрешен избор. А  грешките са присъщи и за нас, тези дето ги съдим, макар че почти винаги имаме готово оправдание и обикновено някой друг ни е виновен.
В заключение за да не ви дотегна апелирам, и вие да не слагате етикети на хора, дори и да смятате, че сте по- способни и по- умни от тях, тъй като никога не се знае, как ще ви завърти живота и какъв избор ще трябва да направите, за да се наложи да оцелявате. Защото не способностите, а изборите които правим през живота си, ни правят такива каквито сме !


Автор:Николай Григоров/Shljko/

4 коментара:

  1. И аз съм на абсолютно същото мнение. Критикуването, лепенето на етикети, всичко това - неее!Най-важен е изборът, който ние правим в живота, но защо много хора не искат да видят това, не мога да зная!
    Хубав ден , изпълнене с позитивни емоции, Ники:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Попаднах на блога Ви случайно и съм безкраино благодарен за хубавите разкази публикувани в него.Много се радвам, че харесвате своя избор и сте се посветили на професията си.Тази публикация ме провокира да напиша и коментара си.Много сте прав и докато останалите не разберат, че всичко зависи от тебе и само от тебе нещата няма да се променят.Ако не го разбереш ще чакаш някой друг да ти оправи живота и ще лепиш леко и безотговорно етикети-това е лесно-да направиш избора и да го отстояваш е трудно.Успехи и ще чакам с нетърпение нови разкази.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Дима. Трогнат съм от хубавите думи...!

    ОтговорИзтриване