вторник, 15 ноември 2011 г.

Заразно зло!-интернет културата.


А бе, няма съмнение. Интернет е едно от върховните постижение на човечеството в областта на комуникациите и информационните технологии. Толкова свикнахме с него, че ползването му се превърна в потребност и когато интернет доставчикът ни е калпав, ни се „образуват” нерви, също както, като ни спират често тока и водата. Въпреки върховенството на технологията обаче, и защото пак се интересуваме повече от келепира , тази придобивка, започва да става опасна и ако скоро не се направи нещо по въпроса, ще закъсаме здраво, защото започна да се превръща, за пореден път в пример за това, как се „изхождаме на метеното” и то в такива количества, които могат да излязат от тялото на едър рогат добитък.
Интернет културата, май започна да става, като културата в нощните питейни заведения. Доста чалга, потни, голи, мъжки и женски тела, юнашко напиване, дръпване на една доза марихуанка и накрая юдряне по масата, съпроводено с назидателно словоблудство, за да завърши с духовен и същински онанизъм! Преекспонирахме шегата в гавра, красивото в грозно, доброто в лошо, искреността в подлост! Цяло едно поколение, моето поколение, работи много усърдно за да трансформира  ценностите ни в махленска агресия,  защото тя по, се продава на пазара, нищо че мозъците на децата ни се промиват! Посланията които се пращат от там, в повечето случаи, преливат от  порнографията и агресията! Превърнахме децата си в плебеи, на които трябва да даваме само „хляб и зрелища”, за да не ни занимават с проблемите си. А сега се чудим и се маем, че се и възмущаваме, как се е стигнало до там и как да спрем тази ваханалия! Мислим си, че като сме ги опазили от улицата, сме ги опазели от нейната културата, обаче тя навлиза в дома ни през монитора на компютъра и понеже децата ни я възприемат пасивно, не може да сме коректив, защото, когато те започват да я упражняват, трудно се досещаме, какво е станало в главата им, като почти не излизат от къщи!
Не е случайно, че група младежи, са пребили едно беззащитно 12 годишно дете и са пуснали клипа във Фейзбук! Не е случайно, че през миналата година качиха в нета  клипове на ученици, които се гаврят с учителите си! Просто децата ни са актьори в долнопробен екшън филм, само че сценарият е написан в главата им, от някой друг! А ние дори  не подозираме, че изтърваме контрола! Всъщност, интернет пространството е пълно с такива клипове, стига да знаеш къде и как да ги потърсиш. Ама ако ние не знаем, децата ни със сигурност знаят.
Винаги се намират, псевдодемократи и псевдолиберали, които по „убеждение”, а не защото лобират за големи интернет компании, се опитват да оправдаят това безумие с правото на свободата на словото и избора на всеки човек. Ама те, нашите деца какъв избор могат да имат, след като нямат уменията, да го упражнят. Затова издигайки и робувайки на лозунгите за свобода на словото, забравихме за цензурата, която може да консервативен похват, но дава резултати, поне в държави с развита демокрация, като САЩ, Великобритани и Германия. И ако тя не може да мине през нета, ще трябва ние да я въведем в дома си.
Според мене в училищата трябва да се изучава нова дисциплина „Интернет култура”, ама трябва да обучат първо нас родителите, защото седнали уморени пред телевизора, пропускаме да видим как субкултурата се пренася през мониторите на компютрите  в дома ни, и го превръща в гето.


Автор:Николай Григоров /Shljko/

2 коментара:

  1. Нетът, също като алкохола и висшето образование, не прощава на никого при неправилна дозировка. :)
    Идеята за интернет културата е добра, само че нашите училища са малко бавни в тези крачки. В часовете по ИТ предпочитат да занимават децата с елементарни общи практически познания, които те и без това отдавна са натрупали сами.

    ОтговорИзтриване
  2. Уви, бившите ми колеги преподаватели са на същото мнение, обаче в учебните планове и програми, дори един час не е отделен за тази тема! Пък и никой не е написал пособия за обучение.

    ОтговорИзтриване