неделя, 9 октомври 2011 г.

ЗА ТОЛЕРАНТНОСТТА !

Обиждаме се, мразим се, бием се, убиваме се- защо?! Защо не можем  да приемем, че другият е различен? Защо искаме всички да мислят като нас,  да правят като нас, да почитат нашия Бог, култура, етични и нравствени норми.
Отричаме и отхвърляме другите, защото мислим, че сме по-добри, по-умни, по-можещи и по-знаещи! Опитваме се да ги потиснем, да ги смажем, да ги унижим и  унищожим! Забравили сме, че хората еднакво обичат, еднакво чувстват, еднакво могат и че сме деца на един общ прародител, че всички се раждаме сами на този свят, и сами  ще си отидем.
Защо през останалото време трябва да се мразим?!
Вярно е – всеки знае различно – едни повече, други по-малко. Кой има смелост да каже – кой е по-полезен и как се сравняват добрия пианист с добрия математик? Един е по-силен в една област, друг в друга. Защо обаче да не си помагаме, като се разбираме и не търсим само различията помежду си. Абсолютно познание няма, учим се през целия си живот и всеки, който си мисли, че е гениален, може да бъде изненадан от това- колко малко знае всъщност.
Защо да не се обичаме или ако не умеем, то поне да се уважаваме. Човек е жив за много кратко време, а ще е мъртъв за много дълго. Нека се порадваме на живота, на приятелите си, а не на Пировите победи, които само влошават положението ни и не носят удовлетворение!
     Светът е красив, защото е шарен и всеки е уникален и неповторим. Това всъщност е богатството, което сме получили, когато сме се появили. Нека не правим света розов, син или червен, нека е шарен и нека да му се наслаждаваме!


Автор: Николай Григоров /Shljko/

Няма коментари:

Публикуване на коментар